Norges smarteste keeper med proffkontrakt

Mats Edwin Lindegaard (19) har proffkontrakt med KIL, deltatt i NM-finalen i matematikk, drømmer om å møte en «gal» russer på sopp og er på utlån i FUVO.

Annonse:

Den 19 år gamle målvakten har vært fast med KILs A-lag over tid, og denne sesongen valgte klubben å låne ham ut til 3. divisjonsklubben FUVO.

- Gruppa er helt strålende, og jeg trives veldig godt. Sportslig har det gått helt middels, men vi håper på litt god flyt nå siden vi vant forrige kamp. Det viktigste for meg er at jeg får spilt kamper på et nivå som passer meg, og det får jeg gjort nå. Det er helt perfekt, sier Lindegaard.

Trener med begge lag

At det var en trener som kjenner ham godt og visste hva han fikk, var også en ekstra del av valget. Jørn-Ole Korslund, som i fjor ledet KIL 2, er trener i klubben.

- Jeg kjenner treneren veldig godt, og har hatt ham i yngre lag og på KIL 2. Det gikk forholdsvis fort fra jeg visste at det var aktuelt til det skjedde noe, men jeg skjønte at han og klubben var interesserte. Da passer det perfekt for meg, med å få en treningshverdag som er både her og der, og likevel få spilt kamper.

For Lindegaard trener fortsatt med KILs A-lag flere ganger i uken. Denne dagen har han nettopp gjennomført en treningsøkt, og akkurat gjort seg ferdig med kjøkkentjenesten etter lunsj i kompaniskap med Rasmus Opdahl Christiansen.

- Jeg prøver å være med på begge steder så mye som mulig. Jeg er jo keeper, så løping er hverken min sterke side eller det jeg gjør mest. Det går ikke så mye utover det fysiske, og jeg har det i hvert fall gøy.

Drøm i oppfyllelse

I fjor høst skrev han proffkontrakt med KIL, og ble dermed et fullverdig medlem av A-stallen.

- Man skjønner jo at man blir verdsatt og det er veldig gøy. En pekepinn og en bekreftelse på at man kanskje har gjort noe riktig i en lengre periode. Å skrive proffkontrakt var en opplevelse for livet, uansett om det går slik eller så. På en måte en drøm som går i oppfyllelse, og jeg er veldig glad for at jeg tok det valget, sier Lindegaard, som hadde litt å tenke på i den forbindelse.

Både militæret og studier – ved store, internasjonale skoler – var i miksen.

- Jeg er glad i å bruke hodet mitt litt, og tenker å studere en eller annen gang. Om det blir om ti år eller om ett år, det vet jeg ikke helt. Jeg måtte ta en avgjørelse på om jeg skulle studere eller om jeg skulle spille fotball, og da trengte jeg å være helt sikker på at jeg hadde muligheten til å gjøre det jeg har lyst til når den muligheten kommer opp.

NM-finalen i matte

For 19-åringen har beviselig noe mellom ørene. I fjor utmerket han seg i norgesmesterskapet i matematikk.

- Det er noe som heter Abel-konkurransen, som er NM i matematikk for videregående og nedover, under universitetsnivå. Jeg meldte meg på mest fordi jeg har en bror som har vært med og anbefalte meg veldig å bli med, i tillegg til at jeg hadde en mattelærer som var veldig på at det kunne passe meg og være gøy.

- Så da prøvde jeg meg litt på det, og det gikk egentlig over all forventning. I finalen ble jeg tatt på litt ting som kanskje høres litt banalt ut, men som er veldig viktig i matematikk, som er dette med forklaring av løsningene, eller bevisføring, som det heter. Men totalt sett var det en veldig positiv opplevelse og jeg trives veldig godt med å jobbe med matte.

- Så du var rett og slett i NM-finalen i matte?

- Ja. Og hvis jeg skal briefe litt, så var jeg den første fra NTG her i Kongsvinger og første fra området her som har vært med, tror jeg. I finalen var det litt over 20 stykker, og påmeldt var det over 5000. Jeg kom inn som seedet som nummer seks. Det går over to runder, og jeg kom på tredjeplass på den nest siste runden, så det var gøy. Men da overpresterte jeg litt, men det ser bra ut på papiret, i alle fall, sier Lindegaard og smiler.

- Det hevdes jo at keepere er en egen rase og kanskje ikke de smarteste og slike ting, men det motbeviser jo du ganske greit ...?

- Det svinger litt andre veien, med å være litt dum på andre ting, kanskje, svarer målvakten og ler.

Vi har i hvert fall ingen betenkeligheter med å fastslå at Lindegaard må være Norges smarteste keeper.

- Jeg liker den tittelen, i hvert fall. Det er vanskelig å bevise, kanskje, men det er uansett kult å ha den uoffisielt. Det er jo ikke en beskyttet tittel, så vi tar den!

En kjeller i St. Petersburg

Våre lesere har kanskje fått med seg serien «Portrettet» på kil.no og i våre kanaler på sosiale medier. Da vi ba spillerstallen gi svar på de ulike spørsmålene, dukket det opp en vri fra Lindegaard som førte til at vi var nødt til å ty til google for hjelp.

På spørsmål om hvilken person i verden han helst ville møte, listet Lindegaard opp Grigorij Perelman.

- Det er kanskje et navn ikke så mange har hørt om, nei, sier Lindegaard.

Vi siterer fra Wikipedia:

«Grigorij Jakovlevitsj Perelman (57) er en russisk matematiker som har utmerket seg innen Riemanngeometri og geometrisk topologi. Perelman skal ha løst det over 100 år gamle matematiske problemet kalt Poincare-formodningen, som er en av matematikkens syv mysterier».

- Han er den eneste som har løst det. Ved 2000-tallet var det en greie, millennium problems, med at hvis du løste den oppgaven, så fikk du en million dollar. Han fikk etterpå tilbud fra alle de største universitetene om å jobbe der, men valgte heller å sitte hjemme i kjelleren hos moren sin og spise sopp, enn å jobbe på Harvard.

- Han tok ikke imot pengene, og sitter i St. Petersburg og spiser sopp, og er kanskje den beste matematikeren som lever akkurat nå. Det er en kul person, som ser matematikk litt slik som jeg ser det; som litt mer kunst og frihet, på en måte, mer enn noe annet.

Så til alle keepere rundt om i landet; lykke til med å ta fra Mats denne tittelen.

Øvrige portrett-svar fra Mats

Født: 24. april, 2004

Hjemsted: Ullern (Oslo)

Draktnummer: 41

Debut for KIL:

Mål for sesongen: Opprykk

Forbilde som barn: Min bror

Forbilde i dag: Ter stegen

Beste medspiller: Krogh Gerson

Verste motspiller: Rico Lewis

Favorittmat: Pizza

Favorittdrikke: White Monster

Hobby: Spille kort

Ritualer før kamp: Har ingen

Misliker: Bruke brødskjæremaskin

En ting jeg tar med på en øde øy: Lars Monsen

Medspiller jeg tar med på en øde øy: Rasmus Opdahl Christiansen

Hvis jeg må delta i en reality-serie på TV: Kongen befaler

Yrke hvis ikke fotballspiller: Software-utvikler

Sport hvis ikke fotballspiller: Håndball

Beste KIL-minne: Opprykk

Hører helst på (musikk): Drake

Ser helst på (film/serier): Game of Thrones

Mitt livsmotto: No guts, no glory

Annonse fra Obos-ligaen: