Mer enn 300 ut i jobb og skole i 2024 - Güven prøvde seg på økt

Fotballstiftelsen fortsetter å slå sine fantastiske rekorder – på nær sagt alle parametere. Som at utrolige 307 gatelagsspillere tok steget over i jobb, skole og arbeidstreningsprosjekter i 2024.

Annonse:

- Gatelagsfotball er sannsynligvis landets mest effektive tiltak for mennesker med sammensatte problemer.

Sitatet tilhører Lars U. Kobro, som er seniorforsker USN / SESAM.

I 2020 kunne Fotballstiftelsen juble over at man passerte hundre mennesker som tok steget over i lønnet arbeid, skole og arbeidstreningsprosjekter. Året etter jublet de over å ha passert 1000 spillere totalt på gatelagenes treninger. I 2022 passerte man 100 i lønnet arbeid alene.

KIL Toppfotball hadde oppstart på sitt gatelag i november 2022, og har vært en del av Fotballstiftelsen siden.

- Vi er godt i gang med driften i hverdagen, og bygger teamet rundt og prosjektet sakte, men sikkert. Vi har også fått noen ut i jobb og skole, og har tro på at vi vil kunne «melde overgang» for enda flere på litt sikt, sier sportslig leder Stein-Erik Stormoen.

Eksempler på rekorder

Her er noen eksempler på rekordene Fotballstiftelsen – et slags Norges Fotballforbund for toppklubbenes gatelag – satte i 2024:

  • Gatelag nummer 32 ble etablert i Mjøndalen
  • Rekordhøye 1488 spillere på trening i løpet av 2024
  • Kvinneandelen fortsetter å vokse, i 2024 var hele 185 kvinner på banen
  • Fantastiske 161 spillere kom seg ut i lønnet arbeid
  • 33 begynte på skole / utdanning
  • Ytterligere 131 fikk sjansen i arbeidstreningsprosjekter
  • Det gir 307 «overganger» til jobb og skole – på ett år

Det er i denne sammenheng også verdt å gjenta tallene fra samfunnsregnskapet Oslo Economics kom med i 2024. Det inkluderte effekten også for pårørende og summertes totalt til hele 636 millioner kroner i årlig samfunnsøkonomisk gevinst.

Les også: Gatelagene sparer samfunnet for 638 millioner - årlig

Målet er at man gjennom trening på faste tidspunkter på dagtid hver eneste uke opplever inkludering, mestring, trygghet og en bedret psykisk og fysisk helse, som igjen gir verktøy og motivasjon til å ta nye steg i livet.

- For to-tre år siden satt jeg i Urtegata og ruset meg. Nå sitter jeg her med Eliteserie-spillere, sier Bjørn Forsberg, som KFUMs nyansatte materialforvalter, i artikkelen om temaet på gatelaget.no – Fotballstiftelsens nettside.

Når Fotballstiftelsen er inne i sitt tiende år, kommer man trolig til å passere 1000 mennesker som har tatt steget ut i jobb og skole (arbeidstreningsprosjekter i tillegg).

Fortsetter med samme team

32 gatelag er under Fotballstiftelsens paraply. KIL er ett av dem.

- Vi har over et par år nå bygget et godt miljø og en arena for samhold, glede og mestring. Nylig har vi tatt et lite steg tilbake i antall på trening for å ivareta vårt unike miljø og samtidig holde oss til hovedmålgruppen. Et godt tilbud tiltrekker seg ofte mange som har lyst til å delta, og vårt mandat er tydelig; å skape et bedre liv med flere dager uten rus.

- Vi fortsetter med det samme teamet som i fjor, med Knut Nordnes som hovedtrener, Anne-Marthe Olberg fra avdeling for psykisk helse og avhengighet etter godt samarbeid med Kongsvinger kommune og Dag Ringstad som fast frivillig. Vi gleder oss til seriestart i Østlandsserien, Nasjonal turnering i Stavanger og til å skape nye minner sammen. Gjerne med nye lagkamerater – både menn og kvinner, sier Stormoen.

Les også: Wennberg vikarierte som gatelagstrener

Nylig var A-lagstrener Johan Wennberg vikar på en økt, og tirsdag deltok toppspillerutvikler i KIL, Adem Güven, med fotballsko på økta.

- Det viser at KIL Toppfotball tar gatelaget på alvor og inkluderer det i sin «Hel ved»-tankegang, sier Stormoen.

Les mer: Vil du spille på KILs gatelag?

Spørsmål kan rettes til sportslig leder for gatelagsprosjektet Stein-Erik Stormoen på [email protected] eller 41541659.

Annonse fra Obos-ligaen: