Rapport: Gatelagene sparer samfunnet for 638 millioner – årlig

Oslo Economics har laget et samfunnsregnskap for gatelagene. I rapporten konkluderes det med at gatelagsmodellen trolig sparer og gir samfunnsøkonomiske gevinster for totalt 638 millioner kroner i året.

Annonse:

- Det er jo svimlende summer, men vi som jobber med dette er ikke overrasket. For hver person som havner utenfor, koster det samfunnet mye penger. For hver person gatelagene kan hjelpe tilbake til et verdig liv, sparer det tilsvarende mye, sier Arne Knoph, daglig leder i Fotballstiftelsen, som er paraplyorganisasjonen til klubbens gatelag.

Gatelagsfamilien teller nå 31 klubber, der så godt som alle er underlagt toppfotballen og klubbene i de to øverste divisjonene.

KIL har hatt sitt Gatelag gående siden senhøsten 2022, og er i ferd med å fullføre sin andre hele sesong i Østlandsligaen.

De er to faste samlinger hver uke, med tilbud om et næringsrikt måltid, sosialt samvær, rutiner og mestringsfølelse og samhold på fotballbanen.

Laget spiller kamper mot andre klubber, og deltar på Nasjonal turnering sammen med alle de andre lagene. I sommer var nærmere 500 personer i Bodø.

- Gatelagene endrer menneskers liv. Spillerne opplever mestring, struktur og en sterk følelse av fellesskap. De går fra utenforskap og en utfordrende hverdag, til rutiner og mening i byens fotballstolthet. Det åpner så mange nye muligheter, sier Knoph.

Les også: Vil du spille på KILs Gatelag?

Fikk pappa tilbake

I rapporten intervjues Dag og Christina Gjeruldsen, som er far og datter. Dag strevde med rusproblemer i 40 år, før han fikk plass på gatelaget til Stabæk. Det ble starten på et helt nytt liv, og han har nå vært rusfri i tre år.

– Den påkjenningen for pårørende hvor de presterer dårligere i hverdagen, fordi de har hodet et helt annet sted og ikke klarer å gjøre det de ellers ville gjort, er enorm, sier Dag Gjeruldsen.

Datteren kan ikke få rost gatelagsmodellen nok. Det å se at faren hennes mestrer noe, har noe konkret å holde fast i og noe å glede seg over i livet betyr veldig mye.

– På gatelaget blir faren min behandlet som et menneske. Ikke som en bruker eller pasient, men som noe verdig. Det har utrolig mye å si. Nå kan jeg ringe ham klokken 7 om morgenen eller 12 om natta og han er alltid der. Det kunne jeg ikke før. Det er ingenting jeg har ønsket mer her i livet enn å få tilbake pappa. Så det betyr alt, sier Christina.

- Landets mest effektive tiltak

Antall lag og spillere i gatefotballen øker stadig. Den årlige støtten på 20 millioner fra Helsedirektoratet er helt avgjørende, samtidig som den ikke dekker dagens behov eller stimulerer til ytterligere vekst. Arne H. Knoph er tydelig på at mer penger inn i prosjektet, vil gi ytterligere gevinster tilbake – det er også Oslo Economics tydelige på.

– I løpet av 2023 kom 143 gatelagsspillere ut i lønnet arbeid, 35 startet på skole eller utdanning, og 108 spillere begynte med formell arbeidstrening. Det er nesten 300 mennesker på ett år. Samtidig øker det stadig med spillere og lag, aktiviteten vår er tredoblet i løpet av de siste fire årene. Og modellen er skalerbar. Vi kontaktes i dag jevnlig av kommuner og klubber som ønsker etableringer, og med mer midler til rådighet kunne vi hjulpet mange flere med å få orden på livet sitt og dermed spart samfunnet for mangfoldige millioner til, sier Knoph.

Lars Ueland Kobro, seniorforsker ved Universitetet i Sørøst-Norge, har fulgt prosjektet tett siden han inkluderte det i en rapport i 2019. Det han så den gang forbløffet både ham og hans kolleger. Han har ikke blitt mindre overbevist med årene.

– Gatelagsfotball er sannsynligvis landets mest effektive tiltak for mennesker med sammensatte problemer. Svært få andre tiltak greier å finne virksomme tiltak for den aktuelle gruppen mennesker, uttaler Kobro i den nye rapporten.

Den kan også lastes direkte ned her 

Bakgrunnen for tallene

Tallene i den nye rapporten fra Oslo Economics er ikke eksakte størrelser, men basert på konkrete regnestykker. Totaltallet 638 millioner kroner er basert på følgende gevinster:

  • Spillernes forbedrede helse, med bedre livskvalitet og økt levetid – 328 millioner.
  • Reduserte kostnader i helsetjenesten – 66 millioner.
  • Redusert belastning for politi, domstolene og kriminalomsorgen – 36 millioner.
  • Økt verdiskaping gjennom utdanning og arbeid – 50 millioner.
  • Dugnad og frivillig arbeid – 9 millioner.
  • Reduserte skattefinansieringskostnader – 21 millioner kroner.
  • Pårørendegevinst – 127 millioner kroner

Fakta om gatelagene:

  • Et lavterskeltilbud med flere ukentlige fotballtreninger på faste tidspunkter på dagtid. Tilbudet er for personer over 18 år som har eller har hatt rusutfordringer. Det eneste kravet for å delta er å være nykter på trening.
  • Hovedmålet er å bidra til et bedre liv for spillerne og å redusere bruk av rus. Dette oppnås gjennom fysisk aktivitet, samhold, mestring, inkludering og trygghet.
  • Gatelagene organiseres som et samarbeid mellom Fotballstiftelsen, klubb, NAV, kommune og lokale aktører, og et viktig mål er å hjelpe spillerne ut i jobb.
  • Første gatelag ble opprettet i Fredrikstad i 2011.
  • I 2015 ble paraplyorganisasjonen Fotballstiftelsen etablert, med formål å gi faglig og økonomisk støtte, da med syv gatelagsklubber.
  • I 2024 er det etablert 31 gatelag, med 1443 spillere på trening. Alle lagene i Eliteserien har eget gatelag.
  • Gatelagsfotballen har vokst til å bli idretts-Norges største samfunnsprosjekt.
  • Stadig flere klubber og kommuner ønsker å opprette lag, og antallet spillere er i kraftig vekst.
  • Fotballstiftelsen hadde tidligere en øremerket bevilgning i statsbudsjettet, men stiftelsen må nå søke om treårige tilskudd fra Helsedirektoratet, tildelt med 20 millioner kroner årlig. Øvrig finansiering kommer fra kriminalomsorgen, private sponsorer og stiftelser.

Klubber med gatelag per september 2024:

  • Asker, Bodø/Glimt, Brann, Bryne, Fram, Fredrikstad, Grorud, HamKam, Haugesund, Jerv, KFUM, Kongsvinger, Kristiansund, Lillestrøm, Lyn, Molde, Moss, Notodden, Odd, Ranheim, Raufoss, Sandefjord, Sarpsborg 08, Stabæk, Start, Strømsgodset, Tromsø, Viking, Vålerenga, Aalesund.
  • Mjøndalen er i ferd med å etablere lag i disse dager.
Annonse fra Obos-ligaen: