Liker livet i Norge
Gang Dongwan og Lee Gyuhwan stortrives i Kongsvinger. – Det er så fredfullt her og vi kan fokusere fullt og helt på fotball, sier guttene.
De bor flere tusen mil unna familie og venner for å leve drømmen som fotballspiller i Europa. Aller helst ønsker de å spille i en av de store ligaene, men akkurat nå mener sør-koreanerne at Kongsvinger er et perfekt sted å utvikle seg.
- Vi liker veldig godt å være her. Det er veldig annerledes enn hjemme, men vi er glad for muligheten til å spille fotball i Norge, sier Gang Dongwan.
22-åringen kom til klubben gjennom et samarbeid med akademiet til tidligere KIL-spiller Ji-Ho Cha. Midtbanespilleren har vært her permanent siden i fjor sommer.
- Jeg trives veldig godt i klubben og i byen for øvrig. Det er et profesjonelt opplegg her og det blir lagt godt til rette for å utvikle seg her, sier han.
Og fortsetter:
- Spillerne er veldig nær hverandre og det er god kjemi i hele klubben. Det er en sammensveiset gruppe som vil hverandre godt. Jeg er veldig takknemlig for måten jeg har blitt tatt imot på av alle i hele klubben.
Savner Korea
Selv om midtbanespilleren trives godt i Norge, legger han ikke skjul på at han savner familie, venner og kjæreste hjemme i Sør-Korea.
- Jeg må innrømme at jeg savner hjemme, sier han.
Men for ikke lenge siden signerte klubben nok en spiller fra Sør-Korea i Gyuhwan Lee. 22-åringen er glad for det.
- Jeg kjenner Lee godt fra før og det er veldig bra å ha han her. Det blir litt mer sosialt og det er hyggelig å bo sammen. Men det er ikke like godt for å lære bedre engelsk, sier han og smiler.
Dongwan og Lee er imidlertid innstilt på å lære seg bedre engelsk så fort som mulig for å kunne kommunisere bedre.
Det er store sosiale og kulturelle forskjeller mellom Sør-Korea og Norge. Landet er blant annet et av verdens tettest befolkede land.
- Det er ikke farlig å gå over veien her i Norge. Bilene stopper. Det gjør de ikke i Sør-Korea, sier Gyuhwan Lee og smiler.
- Kongsvinger er veldig annerledes enn det vi er vant til. Det er fredfullt her. Folk er hyggelige og hilser. Og så har Norge en veldig fin natur, kommenterer Dongwan.
- Tatt god imot
Lee, som bare har vært i Norge i noen uker, forteller om en veldig positiv start i Kongsvinger. Han trekker blant annet fram miljøet i klubben.
- Miljøet her er veldig godt. Jeg har blitt tatt godt imot og jeg er veldig takknemlig for det, sier han.
Sammen med Dongwan og undertegnede sitter Lee inne på Kafé Bohem i Øvrebyen like ved der de bor.
Han har for første gang opplevd Kongsvinger fra de høye festningsmurene.
- Det er utrolig fint her. Alt er annerledes og vi kan lære mye av å være her. Det er litt av en opplevelse, forteller han.
Lee forteller også at han er veldig glad for å ha en landsmann som har allerede har litt erfaring med å bo i Norge.
- Det er veldig fint at vi er to fra Sør-Korea her. Vi kan hjelpe hverandre. Vi bor sammen og spiser middag sammen. Det er veldig fint.
Tidligere KIL-spiller Cha følger opp Dongwan og Lee tett. Han var nylig i Norge i forbindelse med overgangen til Lee.
- Han har gitt oss mange gode tips og følger oss opp tett. Cha er veldig viktig for oss; han kan fotball og vet hvordan det er å oppleve store kulturforskjeller, kommenterer guttene.
Tenker utvikling
Dongwan og Lee er fra henholdsvis Seoul og Incheon. Begge to har store ambisjoner og drømmer med sin karriere.
Men begge er smertelig klar over arbeidet som kreves.
- Vi er begge her for å utvikle oss, sier midtbanespilleren.
22-åringen har en bok hvor han noterer detaljer fra hver eneste treningsøkt. Han skisserer opp øvelsene, skriver tider og kommenterer egen prestasjon.
- Boken er veldig viktig for meg når det gjelder utvikling og erfaringer. Jeg bruker notatene til å reflektere og forstå bedre. Hvis jeg gjør en feil så skriver jeg det ned, så bruker jeg det som læring. Neste gang retter jeg opp feilen, sier han.
- Ønsker du å bli fotballtrener etter spillekarrieren?
- Jeg har tenkt på det, men jeg er usikker. Nå har jeg fullt fokus på å spille, men jeg er veldig interessert i fotball, sier han med et bredt smil.
Spilt på samme lag
KILs to sør-koreanere nyter en varm kaffekopp og en av kaféens populære gjærbakst mens de intenst jobber med å oversette fra koreansk til engelsk.
Undertegnede har nemlig mange spørsmål til Øvrebyen-guttene.
Vi prater om fotballen i både Sør-Korea og Norge. Det er blant annet spennende å vite mer om bakgrunnen deres.
- Jeg og Lee kjenner hverandre fra før. Vi har spilt på det samme akademiet. Jeg var kaptein og han var toppscorer, sier den blide 22-åringen.
- Vi var ikke topplaget, men allikevel et godt lag. Det er moro å spille sammen i Norge også, skyter Lee inn.
- Hva er de største forskjellene på fotballen?
- Det er stor forskjell når det gjelder fysikk og kraft, svarer guttene.
Begge forteller at de er imponert over både ferdighetene og fysikken til mange norske spillere.
- Det er ganske forskjellig fotball, men jeg liker den godt. Nå skal jeg jobbe hardt for å utvikle fysikken min, sier Lee, som forteller at han er veldig takknemlig for at familien hans har støttet han på veien til Norge.
Dongwan legger til at han mener KIL legger opp til en mye mer detaljert og kompleks fotball enn hva han er vant til.
- Det er gøy og lærerikt, kommenterer han.
Håper på støtte fra publikum
Nå nærmer seriestart seg med stormskritt og klubbens sør-koreanere gleder seg til å spille tellende kamper.
Dessverre sliter Dongwan med en liten skade, men 22-åringen håper å være klar rundt seriestart.
- Vi har ambisjoner om å kjempe i toppen, sier han.
Og fortsetter:
- Det er en lang sesong og vi må holde oss i god form. Det blir viktig å vinne kamper på dårlige dager.
Midtbanespilleren håper å snart være tilbake i full trening slik at han kan bidra og hjelpe laget med å nå ambisjonene.
Lee håper publikum finner veien til Gjemselund for å støtte laget.
- Selv om vi har hatt en tung sesongoppkjøring resultatmessig har jeg veldig trua på laget den kommende sesongen. Jeg håper folk kommer på Gjemselund og støtter oss. Det er veldig viktig og det gjør at vi føler oss godt. Da er det lettere å prestere, avslutter Gyuhwan Lee.